TATAMI

Výšivka s veľmi hustou výplňou - pri nesprávnej voľbe podkladového materiálu, môže stiahnuť materiál v smere vyšívaných stehov a z kruhu vytvoriť napr. elipsu.
Používa sa - na tričká, košele, mikiny, bundy, obrusy, uteráky ... rôzny materiál si vyžaduje rôzny podklad.
TATAMI a tričká, mikiny 
Tričká, či mikiny, sú elestické materiály, musíme ich dôkladne zastabilizovať. 
Aby výšivka na tričku nezmenila svoj tvar ani častým nosením, či praním, pod výšivku preto použijeme STRIHACÍ STABILIZÁTOR - SMS 60 - B. Je ideálny svojou jemnosťou a zároveň pevnosťou. 
Pri hustej výplni výšivky je vhodné použiť stabilizátor nielen zospodu, ale aj zhora. Vynikajúci je v tomto prípade VODOROZPUSTNÝ VLIZELÍN - SOL 40. Bez jeho použitia sa môže výšivka už v stroji vlniť, tričkovina je elastický materiál a hustý šev spôsobí tento nežiadúci efekt.
Vyskúšala som rôzne podklady, aby som našla ten správny na jednej výšivke. 
Ukážem Vám, ako to dopadlo.
Takto vyzerá nášivka, ktorú som mala vytvoriť ako výšivku priamo na tričko. Na obrázku vidno, že sa na nej podpísal zub času. Keďže výšiviek malo byť viac, pre každého člena trampskej osady, musela som vyriešiť problém s podkladmi (navyše sa pohrať v PC programe na jej vytvorenie).
Ako prvý podklad som si vybrala klasickú bavlnu, kde som použila nažehľovací vlizelín, bez akýchkoľvek skúseností. Výšivka má síce krásny tvar, ale látka je v okolí výšivky zvlnená. Pri nápise Košice mi práve došla niť a ešte neskúsená pri práci s vyšívacím strojom, nevrátila som sa pár krokov späť. Nevadí - výšivka bola iba skúšobná.
Na druhý pokus som sa rozhodla použiť už tričko. Materiál je výrazne elastický, skúseností ešte stále málo, aj napriek surfovaniu po nete, boli nepostačujúce. Voľba stabilizátora padla na TRHACÍ - pre jeho rýchle a jednoduché odstránenie . Vypomstilo sa mi to. Nielen látka v okolí výšivky je zvlnená, ale celá výšivka sa odrazu natiahla do jednej strany. Na obrázku vidno jej posun smerom hore doprava.
Opäť nastalo surfovanie po nete a otázky "prečo?" som uviedla snáď na všetkých dostupných fórach. Pri vyšívaní stojím pri stroji a sledujem, čo tá mašinka robí, mohlo ma osvietiť. Neosvietilo. Od skúsených žienok prišla jasná odpoveď - na elastický materiál je potrebné použiť stabilizátor aj zhora. Aký? Predsa taký, ktorý tam neostane navždy - VODOROZPUSTNÝ. A tak moje pátranie pokračovalo, našla som ho a kúpila aj do e-shopu, toho nikdy nebude dosť 😁 Používam SOL 40.
Konečne je výšivka, ako má byť. Vyšila som 8 tričiek, pre každého člena T.O. - Trampskej osady.
Dnes už viem, že pri výšivke Tatami, pokiaľ ju vyšívam na klasickú bavlnu, môžem použiť NAŽEHĽOVACÍ alebo TRHACÍ stabilizátor a pre ktorý sa rozhodnem, závisí od toho, kde chcem takú výšivku vyšiť. Viac sa dočítate pri príspevku VÝŠIVKA.



Komentáre

  1. ako presne ten SOL 40 pouzivat? Ma byt v celom ramiku (cela plocha) alebo staci len na cast,kde sa vysiva?napr. bolo by v poriadku dat ho zdola latky tak, aby mal bol prichyteny len z dvoch bokov?a zhora latky napr.polozit len na kusok,kde sa vysiva?alebo to ma byt cele inak?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. pri výšivkách na elastický materiál by som vodorozpustný vlizelín SOL40 vložila do rámika. Ide o to, aby sa látka nenaťahovala pri vyšívaní a držala svoj tvar. Tričko v rámiku netreba španovať, stačí iba jemne vyhladiť, po odopnutí z rámika nebude výšivka zdeformovaná.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára