RETRO AUTÁ

Každý rád spomína na časy dávne, minulé, čarovné, na svoje detstvo. Niesol sa rok 2020 a vynorili sa mi spomienky na autá, ktoré sme kedysi mali, resp. mali ich moji rodičia. 

Pamätám si, ako som sa tešila z nášho prvého autíčka, keď ho otec zaparkoval pod oknami nášho bloku, zhora (z 10.poschodia) bolo vidno svetlú béžovú strechu. S mamkou a bratom sme zošli na parkovisko a obzerali nášho prvého krásavca. Bol ním Wartburg. 

O pár rokov neskôr sme toto nádherné autíčko vymenili za Škodu MB 1000. Bola bordová a rovnako krásna. Tie tvary boli priam dokonalé. Napadlo mi spracovať grafiku, vytlačiť na látku a vytvoriť tak darček pre svojich rodičov ako prekvapenie a zároveň spomienku. Ušila som vankúšik.

Tento nápad sa zapáčil aj našim zákazníkom. Postupne som vytvárala ďalšie a ďalšie grafiky, autá rôznych farieb a značiek na objednávku.

Škodu MB 1000 máme spracovanú aj v petrolejovej a bielej farbe. 

Fotka od zákazníčky - Mili Rohlová - MB1000

 Fotka od zákazníčky - Slávka Jánošíková - Chrobák a Škoda MB1000

Grafiky áut Škoda Octavia a Felicia z roku 1960 som vytvárala s obrovským nadšením. Ich dizajn je dodnes neprekonateľný a fascinujúci. 

 Fotka od zákazníčky - Mili Rohlová - Octavia 1960

Škálu Retro Škodoviek som doplnila o novšie modely 105,120 a 110R, opäť v rôznych farbách. 

Po MB-éčke kúpili moji rodičia 120-tku. Mali sme ju v jemnej kávovo-béžovej farbe. Bola krásna a mala svoje čaro. V tom čase sme sa cítili takmer ako páni. Dnes sa nad tým iba pousmejem, ale ako dieťa som niektoré veci, samozrejme v dobe ťažkého socíku, vnímala úplne inak. Slovenské cesty boli zamorené rovnakými autami, Škodovkami. Asi iba v Bratislave bolo možné pozorovať aj iné, zahraničné značky (okrem ruských, samozrejme), tzv. kapitalistické. U nás na východe, kde "nič nie je", sa sem-tam tiež nejaké zjavilo, asi iba náhodou, omylom. Cestou do školy, vtedajšej ZDŠ, som obdivovala nablískaný červený Ford Escort, zaparkovaný vždy na rovnakom mieste.  Teraz už viem, že najkrajšie auto, aké sme kedy mali, bolo to naše prvé. Jeho grafiku sa chystám spracovať.

  Fotka od zákazníčky - Mili Rohlová - 105

Takmer v rovnakom čase sa vyrábali aj Škody 120-ky.

Škoda 110R bola na tú dobu veľmi exkluzívna. Nebolo ich vidieť veľa, ale keď prešla okolo, všetci sa za ňou otáčali. Ako Porsche medzi Škodovkami. Možno povedať SEN každého Slováka.

 

Fotka od zákazníčky - Mili Rohlová - 110R

Fotka od zákazníčky - Olga Pavlíčková - 110R

Po Škodovke 120-tke nastúpila éra Favoritov. Jeden vstúpil aj do nášho života, keď sa môj vek blížil k dospelosti. Bol hnedý. Je pravdou, že by som v tej farbe auto nekúpila, ale ... rodičom sa asi páčila, alebo išlo o výhodnú kúpu. Bolo to prvé auto, ktoré som šoférovala, samozrejme, až potom, čo som už držala v rukách svoj vodičák. Vtedy už nezáležalo na tom, či je auto hnedé, bola som šťastná, že som sa párkrát mohla dostať do školy (na VŠ) autom. Niekdy sama, niekedy s kamarátkou, už nie vlakom, ani autobusom, ale autom. 

Favorit, najskôr biely a časom prestriekaný na krásnu červenú, sprevádzal môj život aj neskôr. S manželom sme mali prvé auto Žigu, tá fungovala ako digitálky - dig idem - dig nejdem 😀 Ale ... mali sme auto, to bolo dôležité. Veď bez auta sme si život nevedeli predstaviť. Favorit nám poslúžil pekných pár rokov, preto som nemohla odolať a spracovala som aj grafiky týchto "senzačných" áut. 


V pamäti mi utkveli aj 1203-ky. Boli to prevažne autá verejnej bezpečnosti (VB), sanitky, či požiarnické (to posledné ešte musím spracovať). 

Fotka od zákazníčky - Renka Považská - Sanitka - 1203-ka

Pre našich zákazníkov som vytvorila tieto modely vo farbách na želanie. 

Fotky od zákazníčky - Mili Rohlová - 1203-ky

Chystám sa spracovať aj ďalšie modely Škodoviek a doplniť tak celú škálu Retro. 

Slovenskom sa preháňali aj iné značky. Typické a veľmi obľúbené boli Trabanty. Dnes ich zbadať na cestách je ojedinelé. Spomínam si, ako sme trikrát podskočili, keď okolo nás prešiel zelený Trabant. Skákali na ulici všetky deti. Dospelí už nie, asi sa hanbili 😉.
Je zaujímavé, že zelený Trabant si u mňa nik neobjednal, ale spracovala som ich v dvoch farbách, ktoré sa často objavovali na našich cestách. 

Fotka od zákazníčky - Olga Pavlíčková - Trabant

Imidž (dnes by sme napísali IMAGE) dokonalého auta si stále drží Volkswagen Chrobák. Vytvorila som ho v dvoch farebných verziách. Jedna krajšia, ako druhá.   


Fotka od zákazníčky - Slávka Jánošíková - Chrobák 

Aké autá spracujem najbližšie? Máte to aj Vy vo svojich rukách. Myslím si, že spomienky je potrebné oživovať a tieto určite patria k tým krajším.

Panely vytvárame v dvoch veľkostiach - cca 41,5 x 41,5 cm (ukážky použité v príspevku) a 20,5 x 20,5 cm.

Pokiaľ máte záujem prezentovať svoje výrobky z našich panelov Retro áut, radi ich zverejníme v tomto príspevku, kde uvedieme aj Vaše meno.

Ďakujeme za Vaše objednávky, Vaše fotky výrobkov a verím, že naša spolupráca bude naďalej takto krásne pokračovať. 💗





Komentáre