POSTAVIČKY z ROZPRÁVOK

Presuňme sa strojom času do detstva. 

Mali ste radi ROZPRÁVKY? Ktoré boli Vaše obľúbené? 

Milovala som ich a milujem aj dnes.
Najkrajšie boli tie, ktoré vymyslela moja babička. V každej sme si zahrali svoju úlohu aj my, jej vnúčatká. Postavičky niesli naše mená. Niekedy len pozmenila klasickú rozprávku, napr. Perníkovú chalúpku, kde hrdinami sme boli my, ja a môj brat. Vedeli sme, ako skončí, napriek tomu sme boli v napätí, kým na strome nezazvonil zvonec a rozprávke bol koniec.
Spomínam si, ako sme sa pohybovali v lietajúcich autách nad záhradou, plnou kvetov, zvierat a rozličného hmyzu. Tieto príbehy boli nielen krásne, zaujímavé, ale aj poučné. Spoznávali sme prírodu a rozvíjali svoju fantáziu.  

Možno odtiaľ pramení môj vzťah k POZITÍVNYM ROZPRÁVKAM. Prečo pozitívnym? Viem, že ZLO k nim patrí a samozrejme nakoniec DOBRO zvíťazí. Ale pamätám si, ako na mňa to ZLO pôsobilo ZLE. Preto rozprávky, ktoré vymýšľam, mením, rozprávam, sú pozitívne. Moje, dnes už dospelé deti, ich rady počúvali, boli uvoľnené a sladko zaspinkali. Tiež zbožňovali príbehy, kde boli hlavnými hrdinami. 

V tomto trende pokračujem naďalej pri vytváraní grafík pre potlač panelov, z ktorých je možné ušiť čokoľvek (napr. deku, zástenu, vankúšiky ...). Dokonca si môžu deti napísať svoje meno priamo na látku (je tam miesto na to určené). Dvojplošné panely dopĺňam o 3D postavičky. Deti sa s nimi môžu hrať, túliť, cestovať, spinkať ... 

Kliknutím na jednotlivé obrázky panelov sa dostanete k nám do eshopu, kde si ich môžete zakúpiť.

Počúvate svoje deti, ako sa hrajú? Aké príbehy vymýšľajú? Ako sa rozvíja ich fantázia? A je to nielen to najkrajšie, ale aj najdôležitejšie pre ich ďalší vývoj. 

Obujte si Sedemmíľové čižmy a poďte sa s nami túlať SVETOM ROZPRÁVOK.

Začneme rozprávkou TRI PRASIATKA. Zatiaľ máme vytvorené iba panely 3D postavičiek (časom doplníme aj o plošné), kde je uvedený návod, ako postupovať pri šití. 

Traja bratia, Prasiatka, sú odlíšení farbami košieľ (s dizajnom tzv.flanelky) a ponožiek (ani v obchode nekúpime v rovnakej farbe zladené ponožky s košeľou 😉).

Aká by to bola rozprávka, keby v nej chýbali ďalšie dôležité postavičky - mamička a vĺčik? V mojej rozprávke je vĺčik vždy dobrou postavou. V tejto zohráva úlohu otca troch prasiatok, ktorým rozpráva príbeh o tom, ako postaviť ten najlepší, najpevnejší domček pre celú rodinu. Vy môžete rozprávať svoj príbeh, alebo klasickú verziu. 

Červená Čiapočka je v mojom prevedení ČERVENOU BOMBUĽKOU. Svoj príbej som prerozprávala a čiastočne rozpísala na jednotlivé panely, z ktorých je možné ušiť deku na hranie, prehoz na posteľ, vankúše, zástenu ... 

Kliknutím na obrázok sa dostanete k nám do eshopu, kde si ho môžete zakúpiť. Každý z panelov máme v dvoch verziách, v slovenskom a českom jazyku (týmto ďakujem za pomoc žienkam spoza našich hraníc) a v dvoch rozmeroch cca 41,5 x 41,5 cm alebo 20 x 20 cm. Všetky panely nájdete TU.

Rozprávka sa práve začína ... ako inak? ... Kde bolo, tam bolo... / Bylo, nebylo ... 

Obrázok je lemovaný textom, kde sú zámerne vynechané mená hlavných hrdinov. Deti môžu doplniť svoje meno, prípadne obľúbené meno, fixou na textil. A takto budú čítať, alebo rozprávať, dopĺňať príbeh podľa vlastnej fantázie.

Príbeh o Červenej Bombuľke pokračuje pozitívne. Bombuľka a vĺčik sú najlepšími priateľmi. Prečo? V živote spoznáme množstvo ľudí, ale iba zopár z nich sa stanú skutočnými priateľmi. Je dôležité ukázať deťom, aké vzácne sú tieto priateľstvá.

Chodievate s deťmi do prírody? Vráťte sa v spomienkach k zvieratkám, ktoré ste spolu videli a rozprávajte ďalší príbeh (napr. o Zlatej rybke - kde všade sa dokážeme premostiť cez jednu rozprávku?), kde žijú, čím sa živia ...

Ďalším zaujímavým prvkom je poznávanie húb. Dieťa môže napísať názov huby, ktorá je síce krásna, avšak si na ňu musíme dávať pozor a nepapať ju. Príbeh vieme rozšíriť o huby, ktoré zbierame, aké jedlo z nich nám najviac chutí, ako ich skladujeme, sušíme, zavárame, mrazíme ...

Všetci poznáme staré známe " Bez práce nie sú koláče". Poznajú to aj Vaše deti? Či je to na ne priskoro? 

Ktorá verzia sa Vám viac pozdáva?
"Keď si neodložíš hračky, nedostaneš odmenu!" alebo "Keď si odložíš hračky, dostaneš odmenu!" Vyskúšajte jeden deň jednu a na ďalší deň druhú a uvidíte sami, aký zázrak sa stane. 

A čo odmena? Stačí pusa, alebo výlet do prírody? Či musíme utekať do obchodu a kúpiť akúkoľvek hračku, čokoládu ...?  

Možno text už pôsobí trošku výchovne, ale mojím cieľom je ukázať Vám, ako sa dá, pri jednej rozprávke s deťmi pracovať, ako vieme ovplyvniť ich myslenie. A hlavne počúvať ich názory, myšlienkové pochody...

Odkiaľ sa múka nabrala? Čo z nej môžeme vyrobiť? Čo urobí starká? ... 

Vyberieme sa návštevu k starkej, čo jej prinesieme, čím ju potešíme? Určite len tým, že budeme s ňou tráviť čas, počúvať jej príbehy ...

Čo je v našom živote najdôležitejšie? Rodina a naše stretnutia. Zaspomínajme na všetky krásne chvíle so starými rodičmi, určite ich bolo neúrekom.

Návšteva u starkej evokuje vo mne množstvo vôní. Najviac vôňu domácich koláčov ... mňaaam 💗 

Pri rozprávaní rozprávky, alebo aj inokedy, môžeme spolu s deťmi upiecť jednoduchú dvojfarebnú bábovku. Recept je na látkovom paneli. Deti môžu miešať cesto, vylievať do formy ... vyššie som už spomínala "Bez práce nie sú koláče" a tu to platí doslovne a pochutnajú si na "vlastnoručne" vyrobenej bábovke.

Dnes sme mali náročný deň. Na bicykli sme sa vybrali k starkej na návštevu. Prešli sme prírodou a spoznávali, jej krásy, zvieratká, huby ... Namleli sme múku, upiekli koláč, je najvyšší čas ľahnúť do postielok a ... Dobrú noc! 

Ukážka vankúšikov z našich panelov.

Páčila sa Vám verzia mojej rozprávky? Môžete tieto panely doplniť o postavičky. Rozprávať vlastné príbehy, vypočujte si príbehy svojich detí.

Pokiaľ už máte Tri prasiatka s vĺčikom, ten istý je hlavným hrdinom aj v rozprávke ČERVENÁ BOMBUĽKA. Potrebujete už len Bombuľku a starú mamu. Klik na obrázok a nájdete ich v eshope.  


 









Komentáre