SRDCE - INICIÁLA


SRDCE - INICIÁLA 
V roku 2016 som prvýkrát použila inicálu na polsrdiečku, vytvorenú ako aplikáciu (vystrihnutú látku našitú na podklad cik-cak stehom). 
Tieto vankúšiky boli úplne prvé.
Tento nápad zaujal natoľko, že som ich ušila ešte niekoľko druhov, avšak zakaždým iné, s inými iniciálami, v inej farebnosti ... pár kúskov ako ukážka :)
Vankúšiky sú symbolom lásky a preto sú vhodné ako darčeky snáď na každú príležitosť - ako svadobný dar pre mladomanželov, pri výročiach svadby, narodeninový, vianočný, či valentínsky darček ... 

August 2018 otvoril nové možnosti a vytvárame látky s potlačou vlastného dizajnu. Okrem iných aj SRDCE - INICIÁLA. Tieto vzory nie sú skladom, tlačíme ich iba na objednávku.
Do e-mailu gitart.hm@gmail.com je potrebné napísať písmenká v poradí, v akom ich chcete mať na vankúšikoch - napr. A+B alebo B+A (srdiečka sú rozdelené na ľavú a pravú stranu) a uviesť aj farebnosť. Náš návrh spoločne konzultujeme v e-mailovej komunikácii a až po Vašom schválení ich zadávame do tlače (tlačíme raz do mesiaca).

Prichádzajú mi otázky, ako ušiť vankúšik s touto potlačou, či ako budem quiltovať?
Rozhodla som sa preto spracovať návod - postup a verím, že to pomôže všetkým, ktorí si chcú ušiť tento jedinečný a originálny výrobok.



NÁVOD - SRDCE / INICIÁLA
Čo budeme potrebovať?
1. Látkový panel s potlačou iniciály - ten si objednáte a zakúpite iba u nás, keďže som autorkou dizajnu - potrebujeme 2 x (na dvojicu vankúšikov)
2. Ďalší látkový panel s potlačou - je určený na LEM vankúšikov (nie na ich zadnú stranu) - stačí 1 x
3. Podkladový materiál - Vatelín - VALTHERM 80 - 50 cm (pri quiltovaní vždy dávam viac, aby vytŕčal zo sendviča = TOP+podklad+spodná látka)
4. Spodnú látku - používam klasickú bielu bavlnu - UNIS BIELA - na dva vankúšiky spotrebujem 2,8 metra (používam ako spodnú látku v sendviči, aj zadnú stranu vankúšika)
5. Zips a bežec - metrážový - BIELA 3 - na jeden vankúšik 37 cm 
6. Nite na quitovanie - Amann Isacord 40 - podľa farebnej kombinácie alebo vlastnej fantázie

A teraz si ukážeme postup:
Pripravíme si panely.
Vrchný panel s iniciálou podložíme Vatelínom a spodnou látkou - vytvoríme si tzv. Sendvič (jednotlivé vrstvy si podlepujem dočasným lepidlom v spreji) a začneme quiltovať. Quiltovať začíname klasicky odstredu. Stačí iba po obvode vytlačených vzorov. Okolo tvaru srdiečka vynecháme menšiu medzeru, podobnú medzierkam medzi vzormi. Tým dosiahneme "pufký" vzhľad celého motívu. 

Pozadie Iniciály tvorí vzor s ulitkami a preto som sa rozhodla ULITKY použiť aj pri quiltovaní. Postupujeme od srdiečka ku okrajom vankúšika.
Ukážka quiltu:

Detail: 
Po hustom prequitlovaní zistíme, že sa panel o kúsok "scvrkol". Šijeme vankúšik s rozmerom 40 x 40 cm, preto si sendvič orežeme na rozmer 41 x 41 cm (vidíme, že Vatelín trošinku vykúka spod Topu) - okraje prekryje LEM.
Teraz si pripravíme zips. Už som spomínala, že na jeden vankúšik budeme potrebovať 37 cm, navlečieme bežec a konce zipsu zapracujeme.
Z bielej látky vyrežeme pásik hrubý, ako šírka zipsu - cca 2,8 cm. Na oba konce potrebujeme 4 pásiky. Jeden pásik podložíme pod zips, druhý položíme naň a po okraji prešijeme. Oba pásiky preklopíme a zažehlíme.

Pripravíme si látku na zadnú stranu vankúšika. 
Vždy šijem tak, aby aj zadná strana bola zapracovaná a látka sa časom nepárala. Preto má aj zadná strana spodnú látku.
Vyrežeme si dva pásy s rozmerom 6 cm. Dĺžku pásu máme o čosi väčšiu ako šírka vankúšika (cca 45 cm). Zips vložíme medzi tieto dva pásy a prešijeme zipsovou pätkou. Pásy zažehlíme a pri zipse prešijeme rovným stehom.

Rovnako postupujeme aj pri prišívaní zipsu na vrchnú časť zadnej strany vankúšika. 
Tu si pripravíme opäť dva kusy bielej látky. Spodná látka bude mať rozmer 37 x 45 cm a vrchná látka musí byť väčšia, lebo zips prekryjeme - jej rozmer bude 42 x 45 cm. 
Zips vložíme medzi obe látky a po okraji prišijeme. Látky preklopíme a zažehlíme. Rovným švom vedúcim popri zipse spevníme jeho uchytenie. Vrchnú látku posunieme smerom dolu tak, aby sme prekryli zips a zažehlíme. Takto sme si pripravili zadnú stranu vankúšika.
Prequiltovaný Top položíme na zadnú stranu vankúšika a orežeme na rovnaký rozmer.
Z doplnkového panelu si vyrežeme pásy na LEM (tento panel ladím farebne k ústrednému motívu a teda k Iniciále). Niekto pracuje s dvojitou vrstvou lemovacieho pásu, ja používam iba jednu vrstvu a preto režem pásy na šírku 3 cm. Z tohto panelu potrebujeme na jeden vankúšik 3 trojcentimetrové pásy. 
Jednotlivé pásy prišijeme k sebe tak, ako vidno na obrázku - v 45°uhle.

Ako prišiť LEM? 
Prišívanie lemu mám spracované ako video a môžete si ho pozrieť kliknutím na tento odkaz - PRIŠÍVANIE LEMU
Vankúšiky sú dokončené. Okrem toho, že sú originálne, pôsobia aj elegantne.
 Máme už prvé vankúšiky od našich šikovných zákazníkov, veľmi sa z nich tešíme :) 

Autorkou prvých vankúšikov s iniciálkami je Vierka Heglasová Martinkovičová - R+A, M+A 💓
Vankúšiky postupne pribúdajú, čo ma veľmi teší :) 
Autorkou týchto modro-tyrkysových krások je Miroslava Novotná - J+P 💓
Zbierku týchto vankúšikov doplním aj o svoje s iniciálami G+P 💓
Dnes mi prišli fotky vankúšikov od ďalšej šikulky, radosť pozerať :) 
Autorkou hnedých a tyrkysových vankúšikov je Iveta Latáková - M+V a V+P 💓
A tu môžeme krásne vidieť, ako rozdielne pôsobia vankúšiky s rovnakými iniciálami, ale v odlišnej farebnosti. Pre Ivetku sme namiešali sviežu tyrkysovú farbu Jadranského mora a Mirke modro-tyrkysovú s petrolejovým nádychom. Obe pôsobia vysoko elegantne.
Autorkou týchto modro-tyrkysových krások je Miroslava Novotná - V+P 💓 

Tieto Vankúšiky sú skutočne krásne v akejkoľvek farebnej kombinácii. Aj jabĺčkovo zelená farebnosť pôsobí elegantne. Túto farebnú kombináciu sme namiešali pre Annu Koreničovú, ktorá nám tiež poslala svoje fotky, vankúšiky s iniciálami Z+M 💓
Nemuseli sme dlho čakať a došli nám ďalšie fotky. Vankúšiky v sivo-čierno-červenej kombinácii dopĺňajú našu farebnú škálu. Sú od šikulky Alenky Kelešiovej, s rovnakými iniciálami A+A 💓. Pozadie vyplnila zaujímavým voľným quiltovaním a tým celý motív vyzdvihla do popredia. Nádherné 😊

Vieme, že sú na ceste aj ďalšie iniciálkové vankúšiky, už teraz sa na ne tešíme. Veď ... čo môže byť krajšie? ... ako spokojnosť zákazníkov a výsledok ich nádhernej práce 😊
ĎAKUJEME  💓












Komentáre