DEKA - HVIEZDA

Máme tu pre vás návod a postup na ušitie krásnej deky s názvom HVIEZDA a rozmerom 240 x 240 cm. 
Najskôr si deku predstavíme v podobe obrázkov.


Farebných riešení je neúrekom. My budeme pracovať na poslednej verzii - tzv. DÚHOVÁ DEKA, kde si jednotlivé vzory farebne odlíšime.

Okrem návodov, ako jednotlivé vzory vytvoriť, máme pripravené aj výpočty látok, ukážku, ako látky rezať, aby sme mali čo najmenej zvyškov (aj zvyšky látok, vieme spracovať, to si ukážeme inde). 

Začíname vzorom v strede:

1. vzorPOLENÉ ŠTVORCE.
Potrebujeme dve látky, tmavú modrú a bielu. Vyrežeme si z nich štvorce s rozmerom 21 x 21 cm, jeden modrý a jeden biely štvorec. 
Ukážeme si postup, ako rýchlo ušiť POLENÉ ŠTVORCE:


Vyrezané štvorce položíme na seba lícom k lícu a prešijeme po obvode (viď prerušovaná čiara. Potom ich prežereme po diagonále (viď červená čiara). Vidíme, že sme vytvorili naraz POLENÉ ŠTVORCE. Po prerezaní si otvoríme jednotlivé časti a zažehlíme švy. 
Aby sme dosiahli presnosť šitia, odmeriame si tieto časti. Pokiaľ sú väčšie o pár milimetrov, orežeme si ich na správny rozmer - 13,5 x 13,5 cm s prídavkom na šev (ďalej len PNŠ). Po ušití bude rozmer každého štvorčeka 12 x 12 cm (bez PNŠ).

Zažehlené POLENÉ ŠTVORCE poukladáme vedľa seba tak, ako ich budeme zošívať. Postupujeme podľa obrázku.

Prvý vzor POLENÉ ŠTVORCE máme dokončený.

Každý vzor je ukončený pruhom látky. 
Z modrej látky si vyrežeme 4x štvorec s rozmerom 7,5 x 7,5 cm a 4x obdĺžnik s rozmerom 25,5 x 7,5 cm. 
Vyrezané štvorce a obdĺžniky si poukladáme tak, ako ich budeme zošívať a postupujeme podľa obrázku.


2. vzor - LETIACE HUSI.
Potrebujeme dve látky, svetlú modrú a bielu. Vyrežeme si z nich štvorce: 3x  modrý štvorec s rozmerom 16 x 16 cm, 12x biely štvorec s rozmerom 9 x 9 cm a 4x biely štvorec s rozmerom 7,5 x 7,5 cm.

Ukážeme si postup, ako rýchlo ušiť LETIACE HUSI:


Na jeden modrý štvorec položíme lícom k lícu v protiľahlých rohoch dva malé biele štvorce, narysujeme si uhlopriečku (viď červená čiara), od nej si narysujeme šírku pätky (viď prerušovaná čiara) a prešijeme po prerušovanej čiare. Po zošití prerežeme po červenej čiare.
Získame zvláštny tvar, ktorý zažehlíme.
Na tento zažehlený zvláštny tvar opäť priložíme lícom k lícu malý biely štvorec.
Naznačíme si diagonálu (viď červená čiara)  a prešijeme na šírku pätky (viď prerušovaná čiara). Prerežeme po červenej čiare, zažehlíme švy a máme dokončené LETIACE HUSI.

Vidíme, že sme vytvorili naraz LETIACE HUSI z jedného modrého štvorca a štyroch bielych štvorcov. Pokiaľ sú väčšie o pár milimetrov, orežeme si ich na správny rozmer - 13,5 x 7,5 cm s prídavkom na šev (ďalej len PNŠ). LETIACA HUS bude mať po ušití rozmer 12 x 6 cm (bez PNŠ).

Zažehlené LETIACE HUSI a malé biele štvorce poukladáme vedľa seba tak, ako ich budeme zošívať. Postupujeme podľa obrázku.


Druhý vzor LETIACE HUSI máme dokončený.

Vzor je ukončený pruhom látky. 
Z tmavej tyrkysovej látky si vyrežeme 4x štvorec s rozmerom 7,5 x 7,5 cm a 4x obdĺžnik s rozmerom 49,5 x 7,5 cm.
Vyrezané štvorce a obdĺžniky si poukladáme tak, ako ich budeme zošívať a postupujeme podľa obrázku.


3. vzor - TROJUHOLNÍK V OBDĹŽNIKU.

Komentáre